Upphandlingskontoret - Upphandlingssamverkan i Jämtlands län

Nye upphandlingschefen ”Nisse” vill använda upphandlarnas kompetens bättre

Nils Göran Johansson är Upphandlingskontorets nye chef. ”Nisse”, som han föredrar att bli kallad, är nu inne på sin tredje vecka. Vi passade på att ställa några frågor till honom.

Välkommen! Hur känns det att börja jobba här?

- Bra! Det är intressant. Det är många kopplingar till mitt förra jobb, men i lite mindre skala. Volymen jag jobbade med där var mycket mer omfattande. Men principen är den samma. Det är alltid komplext när det är många olika parter inblandade och det blir många viljor.

Vad har du jobbat med tidigare?

- Jag har jobbat inom Landstinget Västernorrland de senaste 5,5 åren. De senaste 4,5 åren som upphandlingschef och innan det som controller. Före det jobbade jag bland annat inom Telia i många år.

Vad är det första du kommer att ta tag i på det nya jobbet?

- Jag ska först inventera vad vi gör och vilken kompetens vi har här på Upphandlingskontoret i Östersund. Sedan ska jag åka ut och träffa alla kommundirektörer i länet och lyssna in hur de ser på vårt sätt att jobba, men även berätta hur vi på Upphandlingskontoret ser på framtida samarbeten. Jag vill jobba mer med första steget inom upphandling, analysbiten. Ett bra förarbete gör att upphandlingsbiten går snabbare. Sen är det även jätteviktigt med uppföljning, det är lätt att du fuskar med den biten om du är stressad.

Och sedan då?

- Jag skulle hemskt gärna se att verksamheterna oftare kommer till oss på Upphandlingskontoret och ber om råd vid direktupphandlingar, i stället för att göra allt själv. Vid direktupphandlingar finns det ofta stort utrymme för förhandlingar. Där tror jag att vi kan spara pengar om vi lägger manken till. Upphandlingskontoret sitter på kunskapen och det är bra att utnyttja den!

Vad kan ni mer hjälpa till med?

- Om verksamheterna till exempel har återkommande problem med leverantörer som de inte får bukt med, så bör de kontakta oss. Då kan vi gå vidare och se vad vi kan göra avtalsmässigt.

Vad vill du förändra långsiktigt?

- Det finns mycket pengar att spara med enkla medel. Jag skulle önska att alla beställare (de personer som gör de faktiska inköpen) verkligen utnyttjar och följer de avtal för inköp som finns. Utmaningen är att nå ut till dem och se till att de förstår avtalen. Det är även viktigt att Upphandlingskontorets kontaktpersoner inom varje kommun informerar beställarna hur de ska handla.

Vi tar en sista fråga, vad gör du när du inte är på jobbet?

- Jag bor i Sundsvall med min fru och veckopendlar hit till Östersund. Jag har precis fått tag på en lägenhet här i stan. Jag gillar att träna och tänkte börja gymma någonstans här i Östersund.

Det här är Upphandlingskontoret

  • Samtliga kommuner i Jämtlands län samarbetar inom upphandling via en gemensam nämnd för upphandlingssamverkan.
  • Upphandlingskontoret finns i Östersund och upphandlar varor och tjänster som de samverkande kommunerna har behov av.
  • Under menyn "Om oss" här på Upphandlingskontorets webbplats kan du läsa mer om vilka de är, vad de gör och hur de jobbar.

Fakta om Upphandlingskontoret

Porträtt på Nils Göran Johansson
Samarbetsparter Bergs kommun Bräcke kommun Härjedalens kommun Krokoms kommun Ragunda kommun Strömsunds kommun Östersunds kommun Jamtli Härjegårdar Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Räddningstjänstförbund Krokomsbostäder Vatten och miljöresurs Bergs hyreshus
Samarbetsparter